Rakytník řešetlákový

05.05.2015 12:28

Rostlina je původní v Číně, Mongolsku, Nepálu a Indii. V 21. století je široce pěstován v Evropě a Asii. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. V Polsku je chráněný.

Rakytník se požívá vnitřně i zevně. Má celkové tonizující účinky na lidský organismus. Konzumací čerstvých rakytníkových plodů se zlepšuje celkový zdravotní stav člověka.

Zevně se používá rakytníkový olej. Rakytníkový olej se získává lisováním ze semen, má charakteristickou vůni i chuť a žlutooranžovou­ barvu. Olej lze použít samotný, nebo ho smíchat s krémy, balzámy či olivovým olejem. Olej má významné regenerační vlastnosti. Používá se k mazání postižených míst, k výplachům dutiny ústní a krku či k obkladům.
 

Plody je vhodné užívat při zánětlivých a infekčních onemocněních, v období rekonvalescence (zotavování po nemoci) a pro celkové posílení organismu a zvýšení imunity. Dále rakytník přispívá k léčbě žaludečních vředů, hojí sliznice průdušek a plic, zlepšuje krevní oběh, také prospívá kloubům či působí preventivně proti skleróze.

 

Zpět