Anýz vonný

02.05.2015 11:46

Známý také jako bedrník anýz, nebo jen anýz. Původní domovinou anýzu je pravděpodobně Asie. 

Sklízíme čerstvé listy v průběhu léta. Další fáze sběru nastává v okamžiku tvorby prvních semen (poznáme podle toho, že hnědne okolík – květenství). Seříznutý anýz svážeme do malých svazků a sušíme zavěšené stonky vzhůru nohama. Umístíme pod něj papír, nebo látku, abychom zachytili vypadávající semínka, které využijeme pro přípravu čaje, jako koření a také pro další výsev.

Anýz má pozitivní vliv na rozpouštění hlenů a uvolňování křečí. Účinkuje při nadýmání, zánětu průdušek a kašli. Podobně jakofenykl je součástí mnoha pastilek a čajů proti kašli a stejně tak podporuje tvorbu mléka u kojících matek.

Zpět